DE HORSTERKAMP 8 • 7251 AZ VORDEN
TEL. 0575-55 06 84 • INFO@KASTEELVORDEN.NL

KASTEEL VORDEN

Bezoek en ontdek
ons mooie kasteel

OPENINGSTIJDEN: NORMAAL GEOPEND VAN WOENSDAG T/M MAANDAG VAN 11.00 TOT 16.00 UUR

Historisch

CHARMANT EN ROMANTISCH

In de prachtige groenrijke omgeving van het Gelderse landschap ligt Kasteel Vorden, bijna 8 eeuwen oud. Dit kasteel werd al genoemd in de 12e eeuw en werd voor het eerst verkocht in 1315, waarin Steven van Vorden het kasteel en de bijgebouwen overdeed aan zijn oom, Dirk van Vorden. Bij deze familie begint de geschiedenis van Kasteel Vorden.
Het kasteel stamt dus waarschijnlijk uit de 12de eeuw, maar was toen heel anders dan nu. De vierkante toren was in ieder geval onderdeel van het middeleeuwse bouwwerk, maar het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de 16de eeuw. Deze winkelhaakvorm kwam toen veel voor. Kenmerkend is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19de eeuw omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht.

BEKIJK ONS KASTEEL
VANUIT DE LUCHT

Eigenaren

DOOR DE JAREN HEEN

Na de familie Van Vorden kwam het kasteel in 1405 tot het midden van de 16de eeuw in handen van de familie Hackfort. Door overerving werd daarna de familie Ripperda, een beroemd geslacht uit Groningen, eigenaar van het kasteel. De reeks van geslachten eindigde bij de familie van der Borch, die tot 1956 het kasteel bezat. In dat jaar verkocht Paulus Anthony van der Borch het aan N.V. Landbouw-, Bos- en Bouwexploitatiemijn.

De familiewapens van deze vier geslachten zijn nog vereeuwigd in de hal van het kasteel, waar ze in de hoeken van het plafond zijn geschilderd. Nadat het Geldersch Landschap en de Gemeente Vorden het kasteel in hun bezit hebben gehad, is het kasteel nu weer in particuliere handen. In 2004 is het kasteel aangekocht door Karin de Rouw, die het samen met haar man Jos Hoenen tot haar dagelijkse bezigheden rekent om het kasteel te herstellen en behouden voor de toekomst.